Uitzendingen

Twee keer per jaar zendt DDC tandheelkundige teams uit naar scholen in zuidelijk Kenia. Een team is samengesteld uit meerdere tandartsen, (preventie-)assistentes, mondhygiënisten, een kaakchirurg en ondersteuning (geen tandheelkundige achtergrond vereist). Iedereen die meegaat als vrijwilliger betaalt zijn eigen reis- en verblijfskosten. Regelmatig zoeken vrijwilligers hier sponsors voor.

Alle leerlingen worden door onze teams gecontroleerd en behandeld. De leerkrachten en omwonenden kunnen eveneens gebruik maken van deze gratis hulpverlening. Op de scholen wordt gebruikt gemaakt van het DDC preventieprogramma. Een leuk en leerzaam lesprogramma waarbij de kinderen poetslessen krijgen. Verder wordt er uitgelegd wat een behandeling bij de tandarts inhoudt en wat de invloed is van gezonde voeding op het gebit. Hierbij wordt rekening gehouden met de gewoontes en de cultuur uit Kenia.

De teams worden aangevuld met Community Oral Health Officers (COHO’s) , mannen en vrouwen die een basisopleiding tandheelkunde hebben afgerond.
Zij krijgen de gelegenheid mee te werken in de scholen en kunnen zo ervaring opdoen.

DDC klinieken.

Op dit moment heeft DDC twee klinieken. In Ukunda werd in 2008 een kleine kliniek geopend. Deze wordt bemand door een Keniaanse COHO met een assistente. De tweede, in Lunga Lunga, ook bemand door een COHO, zit in een gezondheidscentrum. Deze tweede kliniek is geopend in 2014. Vele patiënten hebben inmiddels hun weg naar de kliniek gevonden om tegen een geringe vergoeding eenvoudige tandheelkundige zorg te krijgen. DDC houdt toezicht op de kwaliteit van werken door middel van wekelijkse rapportage en te zorgen voor aanschaf van materialen en investeringen van apparatuur.  Ons streven is dat beide klinieken op termijn zelfvoorzienend worden. Als eerste stap daartoe heeft DDC in 2014 DDC-Kenya opgericht. Dit is een in Kenia geregistreerde Community Based Organization (CBO) naar Keniaans recht, waarvan de leiding in gezamenlijke handen van Keniaanse en Nederlandse bestuursleden ligt. Dit leidt tot de eerste stap naar zelfstandigheid en realisering van ons doel:

"Tandheelkunde door  Kenianen  voor Kenianen"